Rybníková velmoc

Víc než deset rybníků bylo původně rozprostřeno napříč Veselým Žďárem. Po většině z nich už dnes nezbyla ani fotografie, díky pamětníkům ale víme, kde se Kantorák, Krejčák nebo rybník „u Kalců“, nacházely.

Rybníků je dneska ve Veselém Žďáře celkem dost – bývalo jich ale o hodně víc. V horní části obce se v tomhle moc nezměnilo, jen nedaleko zastávky bylo podle některých pamětníků přečerpávací kolo, které pomáhalo táhnout vodu z rezervoáru v Rybníčkách.

První zapomenuté rybníky byste ještě před pár desítkami let našli kousek za hospodou. „Byly to rybníky zavlažovací, nepamatuji si tam nějaké výlovy,“ vzpomíná Josef Tajovský starší na rybníky nazývané lidmi jednoduše po majitelích: Adamů a „u Kalců“, který patřil Zadinovým.

Budeme-li postupovat směrem k Havlíčkovu Brodu, na další rybník bychom narazili u silnice, na místě, kde je dnes obchod. „Dřív tam býval takovej malej rybníček, ten zavezli a na tom místě postavili obchod,“ vzpomíná Marie Bublová. Říkalo se mu Kantorů či Kantorák – tedy stejně, jak se dnes říká nedalekému úvozu.

Na rybníky v centrální části obce si pamatuje i Jaroslava Vondrová ze Šmodlaku, které je dnes devadesát roků: „Ve vsi bylo rybníků víc – Návesní, U Klečáku, u Adamů…Kundrát, a pod obchodem byla taková louže, tam co stojí pomník.“ Rybníku na místě, kde dnes stojí pomník, se podle záznamů v kronice říkalo Nad kovárnou a patřil k těm, které udržoval veseložďárský Rustikální spolek.

K rybníku na návsi pak chodila část dětí s husami. „Říkalo se: „Jdi za husama!“ Vzali jsme si prut a šli jsme se podívat, kde husy jsou. Většinou byly tady na návsi na rybníce, a aby se poznali hejna, tak byly husy potřené na hlavě barvou. Museli jsme je také pást,“ vzpomíná Květoslava Tonarová.

Podobné povinnosti mívala jako malá i Zdenka Švecová, jen rybník byl jiný: „Museli jsme se starat o husy, pást je, honili jsme je do Rybníček do rybníka. Jak jsme si hráli, tak nám často utekly a museli jsme je hledat po vsi.“

Návesní rybník měl hráz podél cesty, která pak z obce míří na Okrouhlici, byl zavezen v roce 1968. „Silnice, co vede na Okrouhlici byla hráz rybníka,“ vzpomíná Jaroslav Suchý, tatínek dnešního starosty. Někteří tomuto rybníku říkávali též Pekařák podle nedaleké pekařské provozovny.

O kus dál, na opačné straně okrouhlické silnice, býval zase Loužičák. Dnes je na jeho místě parkoviště, tehdy sloužil hlavně jako kolbiště mladých hokejistů.

Pod návsí byla vybudována rybníková kaskáda, která začínala dodnes existujícím Klečákem. „Pod Klečákem byl další rybník, je to tam vidět takhle dolů, jak tam chtěj dělat hřiště. A další byl, co je čistička,“ jmenuje někdejší veseložďárské rybníky pan Suchý.

Rybník pod Klečákem býval nazýván Krejčů nebo Krejčák, dnes se v jeho místech sáňkuje.

V místech, kde je čistička, cesta do polí přepažovala hned dva rybníky: Dlouhý a Kundrát. Kundrát byl v půlce třicátých let propojen s rybníkem „ V čejprni “. na místě posledního jmenovaného vzniklo v roce 1967 koupaliště.

Kde přesně rybníky byly zjistíte na této mapě a další fotografie si můžete prohlédnout v této fotogalerii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *